Select Page

VDL 3532 Building / Arqtipo

VDL 3532 Building / Arqtipo


VDL 3532 Building / Arqtipo


© Federico Kulekdjian


© Federico Kulekdjian


© Federico Kulekdjian


© Federico Kulekdjian






+ 36



  • AreaArea of this architecture projectArea: 482.0 m2
  • YearCompletion year of this architecture project Year: 2018
  • PhotographsPhotographs: Federico Kulekdjian
  • ManufacturersBrands with products used in this architecture project

    Manufacturers:

    Aserradero Vagol, Construser Alvear, NOI ESTUDIO, Patagonia Flooring, Sanitarios San Martín, Triangular

© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian

Text description provided by the architects. VDL 3532 is a project that articulates the value of a property with patrimonial protection, in the access and the facade, with a building of habitat units and professional studies, which adapt to contemporary ways of living, characterized by variability and Indeterminacy It is located in a typical block of the Belgrano neighborhood, which complies with the regulations of district R2b1. Its context is a heterogeneous building fabric, with an open apple lung. 


© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian

Two volumes linked through the circulations are proposed, which intertwine and generate the desired porosity and spatiality, which challenge the projectual possibilities that are generated between the external visual tangent and the maximum constructive capacity, thus proposing multiple approaches and approaches to the play. The proposal assumes to investigate the dialectic between preexistence and the new, between social and private (between public uses and private uses). 


© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian


Ground Floor Plan
Ground Floor Plan


© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian

The first volume is coincident with the partition of the original construction. It intervenes as a bracing structure that solves the access hall and the multipurpose unit, which preserves the original height and maintains the relationship with the border constructions. It puts in value the original materials (and forms), which are complemented with those that are characteristic of the intervention carried out. 


© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian


Axonometry
Axonometry


© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian

The posterior volume is neutral and pure in its external language, reaching the limit height of the zoning. It maximizes the lighting and ventilation that is obtained for the units. It incorporates some materials such as calcareous mosaics and wood cladding inside, which arranged in a non-traditional way, complicate their relationships, in a synergy between heritage and contemporary construction, to understand the work as a unit of multiple readings. 


© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian

The building proposes to pass slowly the gradients of the public-private relationship, proposing an access hall that links the multipurpose unit with commercial coworking or coffee destination. The ground floor and first level units acquire a certain degree of flexibility and allow to house professional studies or divisible mono environments. The upper floors have larger habitat units, from duplexes with double heights that allow extensions and variations within the envelope. 


© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian

The circulation core allows access to the common terrace where social and recreational activities take place. The intention of completely separating the back volume is part of a strategy that allows the proposed habitat units to obtain a front-counter-front relationship, which improves their quality, ventilation, lighting and more flexible arrangement.


© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian


Section 1
Section 1


© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian



Source link

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *